Sunday, July 22, 2012

Iras-iras filem Chori Chori Chupke Chupke tetapi...

Drama berepisod yang sedang aku ikuti di Youtube bertajuk Ameera.Iras-iras sebuah filem Hindustan yang bertajuk Chori Chori Chupke Chupke yang pernah aku tontoni beberapa tahun lalu.

Watak-watak yang terdapat dalam drama ini ternyata mempunyai masalah psikologi.

Watak utama iaitu Ameera (lakonan Rita Rudaini) tidak aku anggap langsung sebagai watak protagonis.

Begitu juga watak Amir (lakonan Syamsul Yusof) iaitu suami Ameera.

Kedua-dua watak ini mempunyai sebab hingga mereka terpaksa bertindak sebegitu tetapi ternyata kedua-dua watak ini mengundang benci di hatiku sebagai penonton kerana tidak prihatin dan tidak berempati terhadap watak Zila.

Menonton drama berepisod ini boleh dikatakan melelahkan jiwa dan meletihkan emosi kerana setiap watak dalam drama ini seperti tidak mempunyai sifat keinsanan.

Watak-watak yang dimainkan dalam filem Chori Chori Chupke Chupke jauh lebih baik kerana watak hero (yang dimainkan oleh Salman Khan) melayan dengan penuh keinsanan akan watak wanita upahan (yang dimainkan oleh Preity Zinta) untuk menghamilkan dan melahirkan anak bagi watak heroin (yang dimainkan oleh Rani Mukherjee).

Meskipun dalam filem Chori Chori Chupke Chupke, watak hero tidak mencintai watak wanita upahan itu, watak hero tidak memperlihatkan kekasaran dan kekerasan.

Bahkan, watak wanita upahan itu dihormati dan dilindungi.

Dalam drama berepisod Ameera, watak Amir tidak melayan watak Zila dengan baik.

Sebaliknya, watak Amir kasar dan keras terhadap Zila.

Itulah yang mengundang benci di hatiku sebagai penonton.

Nampaknya, jalan cerita sahaja yang seiras tetapi perwatakan watak-watak dalam drama berepisod ini tidak sama dan boleh dikatakan kejam.

No comments:

Post a Comment