Resipi Ikan Tenggiri Masak Kicap
Bahan A: (Digoreng)
2 keping ikan tenggiri
1 sudu teh serbuk kunyit
Garam
Minyak masak
Bahan B: (Dihiris dan kemudian ditumis)
2 biji cili hijau
2 biji cili merah
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
Bahan C: (Diperlukan untuk memasak)
Minyak masak
1/2 cawan kicap
1/2 cawan air asam jawa
Cara Memasak:
1. Lumurkan ikan tenggiri dengan garam dan serbuk kunyit
2. Panaskan minyak dan goreng ikan tenggiri sehingga masak (tidak perlu garing).
3. Tinggalkan anggaran 3 sudu makan minyak masak untuk menumis. Tumiskan Bahan B sehingga layu.
4. Masukkan air asam jawa dan kicap.
5. Apabila mendidih, masukkan ikan dan kacau rata.
6. Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment