Sunday, April 28, 2013

Resipi Balik Kerja: Puding Roti

Bahan-bahan:
7 keping roti
4 sudu besar mentega
3 biji telur
4 sudu besar gula halus
500 ml susu cair atau susu segar (2 cawan)
2 sudu besar serbuk koko
1 sudu teh esen vanila
Kismis secukup rasa

Cara-cara:
(1) Pukul telur dan gula sehingga gula larut.
(2) Masukkan susu, serbuk koko dan esen vanila. Gaul campuran sehingga rata.
(3) Loyang hendaklah disapu mentega. Campuran boleh dimasukkan ke dalam loyang.
(4) Sapu roti dengan mentega. Kemudian roti dipotong empat. Akhir sekali, rendam roti ke dalam campuran lapisan demi lapisan selama 5 minit.
(4) Sewaktu merendam roti ke dalam campuran lapisan demi lapisan , kismis boleh dimasukkan.
(5) Mentega yang cair dimasukkan ke dalam campuran.
(6) Bakar sehangat 180 degree celcius dalam ketuhar selama 30 minit.

* Mentega mempunyai 3 kegunaan. Kegunaan pertama, mentega disapu di bahagian dalam loyang iaitu bahagian bawah dan tepi loyang. Kegunaan kedua, mentega disapu ke roti. Bagi percubaan pertamaku, aku tidak menyapu mentega ke roti. Sebenarnya, mentega lebih melazatkan lagi puding ini. Kegunaan ketiga, mentega yang cair dimasukkan ke dalam campuran sebelum dibakar.

Alhamdulillah, percubaan pertamaku ini boleh dikatakan menjadi. Enak. Kehadiran kismis yang disarankan oleh ibu angkatku menyedapkan lagi puding ini. Maklumlah, rasa kismis masam-masam manis. Puding pula manis. Aku juga amat suka dengan rasa mentega yang lemak masin. Hmm. Sedap. Ada rasa manis, masam-masam manis dan lemak masin. Puding yang dimakan sesudah dimasukkan ke dalam peti ais pula lebih sedap, menurut ibu angkatku.

No comments:

Post a Comment