Sunday, January 2, 2011

Bicara Kalbu & Fikrah: Bertemu jodoh akhirnya

Bertemu jodoh akhirnya.

Itulah tajuk ‘post’ku kali ini.

Itulah yang berlaku kepada cardiganku yang berwarna hot pink dan t-shirt Cotton Onku yang berwarna purple red.

Kedua-duanya telah bertemu jodoh pada 31 Disember 2010.

Sebelum ini, cardigan hot pink tu aku padankan dengan dress yang berwarna hot pink-hitam-putih yang separas lutut.

Cardigan hot pink aku yang sama tu juga pernah aku padankan dengan dress labuh yang berwarna hot pink-hitam-putih-kuning aku tu.

Nampaknya, kedua-dua padanan tu kelihatan janggal.

Salah satu sebab mengapa padanan tu kelihatan janggal adalah material kedua-dua dress tu yang berjenis kain licin tapi tak tahu lah pulak apa nama jenis kain kedua-dua dress tu sedangkan cardigan aku pulak jenis kain cotton.

Kirakan macam antara dua darjatlah di antara dua jenis kain ni.

Material tak secocok.

Lantas, tersimpanlah dress hot pink-hitam-putih tu di dalam almari kat rumah manakala dress labuh hot pink-hitam-putih-kuning tu ada tergantung di rack aku Khairiyyah di balkoni bilik aku kat UM.

Tak semena-mena, dalam mencari pakaian yang sesuai untuk padankan dengan skirt labuh berwarna hitam yang Adik Mail hadiahkan, akhirnya aku berkeputusan menggandingkan t-shirt Cotton On aku yang berwarna purple red tu dengan cardigan hot pinkku.

Eh, sepadan!

Secocok!

Sesuai!

Seiring dan sejalan!

Maka, akhirnya aku berasa lega dan puas hati kerana cardigan hot pinkku dengan top Cotton On yang berwarna red purple tu telah bertemu jodoh akhirnya.

Sedangkan sebelum ni, cardigan aku telah aku padankan dengan dua helai dress yang tidak secocok manakala top Cotton On aku tu pula pernah aku padankan pula dengan long-sleeved t-shirt berwarna gold tapi Cotton On aku ni low-profile.

It seems that it prefer to be in the wardrobe.

Akulah yang tak memanfaatkan t-shirt tu sedangkan top tu warna kesukaan aku.

Akhirnya, jodoh dipertemukan tanpa perancangan dan berlaku secara spontan.

Ceywah!

Padanan kali inilah yang paling sweet!

Namun, jodoh pertemuan antara cardiganku dan top tu disebabkan oleh sehelai tudung shawl bercorak kotak-kotak tiga warna yang aku beli pada hari terakhir aku di KL sebelum aku berangkat pulang ke Singapura pada tahun lalu.

Ceywah....tahun lalu sey!

Maklumlah dah 2011.

Aku beli shawl hot pink-light pink-red purple tu di Berjaya Times Square dalam perjalanan ke Kenny Rogers for our lunch.

The very moment I saw the shawl, I was attracted.

Alhamdulillah, I bought it at 10RM.

Worth it sangat-sangat memandangkan warna kesukaanku ada pada tudung shawl tu.

Oleh sebab aku teringin sangat pakai tudung shawl aku tu, aku perlu pilih top yang sesuai warnanya.

'Matching' lah kata omputih (orang putih)!

Alhamdulillah, tudung shawl tu telah menjadi penghubung di antara jodoh pertemuaan cardiganku dengan topku.

:)

So, tudung shawl... you have indeed done a great job in pairing up my hardly-used top and my ever-searching-for-a-top-to-go-with cardigan.

It matches very well and I am pleased!

Shall I walk with the three of u this Monday?

To my kuliah....

We shall see.

My shawl, my t-shirt and my cardigan!

2 comments:

  1. huhu.. ingat jodoh apa tadi.. hehe

    ReplyDelete
  2. Mawe: jodoh di antara pakaian. hehehehe :) skirt beli kat kl sentral last sem pun belum bertemu jodoh. kesian. 3 bulan dah tersimpan dalam almari. huhuhuhuhu.

    ReplyDelete